• Fietsplan

HM Fietsen en het Fietsplan

Wat is het Fietsplan? Hoe werkt het Fietsplan? En wat zijn de regels? Dat zijn vast de eerste vragen die naar boven komen. Door onderstaand artikel te lezen ben je in een paar korte stappen volledig op de hoogte van de ‘hoed-en-de-rand’. Veel werkgevers zien het belang om een steentje bij te dragen aan een fitte en gezonde maatschappij, een voorbeeld hiervan is het Fietsplan. Het Nationaal Fietsplan is in het leven geroepen ter bevordering van de vitaliteit van de medewerker, en biedt voor zowel bedrijven als werknemers voordelen. Het Fietsplan is als het ware tweeledig; 1. Je helpt met het terugdringen van CO2-uitstoot en 2. Medewerkers blijven vitaal door meer beweging, waardoor het arbeidsverzuim kan afnemen.

Hoe werkt een Fietsplan?

De eerste vraag die waarschijnlijk naar boven komt als iemand Fietsplan noemt is de vraag “Hoe werkt Fietsplan”.  Het is vrij simpel, via je werkgever kan je met veel voordeel een nieuwe fiets aanschaffen. Je betaalt dit uit je bruto loonbestanddelen, zoals een kilometervergoeding. Normaal koop je een nieuwe (elektrische) fiets van je nettoloon, dat wat je na loonheffing en andere afdrachten op je bank ontvangt. Je betaalt in feite over het hele aanschafbedrag van de fiets geen belasting, wat voordelig is. Hoe hoger je brutoloon, hoe meer voordeel je hebt.

Een kort voorbeeld:

Aanschaf fiets € 1.000,-

Omdat dit bedrag van brutoloon afgaat, betaal je maximaal €480,- (wanneer je in de schijf van 52% valt). Vraag altijd even de personeelszaken om een berekening te maken.

Fietsplan via je werk

De regels van het Fietsplan 2015, of eerder waren strenger dan tegenwoordig. Daarbij moest je aantonen dat de fiets daadwerkelijk werd ingezet voor woon-werkverkeer. Met de nieuwe ‘Werkkostenregeling’, is die verantwoordingsverplichting niet meer nodig. Een mooi bijkomend voordeel, er is geen maximum bedrag meer gesteld aan het Fietsplan. Voor het Fietsplan via je werkgever mag het bedrijf onder deze nieuwe regeling 1,2% van de brutoloonsom reserveren.

Fietsplan voor een elektrische fiets

Onder de oude regeling, waarbij je een fiets van maximaal € 749 kon aanschaffen wat het haast onmogelijk maakte om een kwalitatief goede en comfortabele e-bike aan te schaffen. Met de nieuwste regelgeving is dat dus wel mogelijk. Bij HM Fietsen hebben we een ruim aanbod elektrische fietsen, kijk gerust even rond op onze website of bezoek onze winkel.

© HM Fietsen - Gemaakt door Cees & Co